Kolik hos børn
Hvad er kolik?
Kolik hos børn refererer til episoder med uforklarlig og intens gråd, irritabilitet eller uro hos spædbørn. Typisk opleves kolikken når barnet er 2 uger gammelt og aftager igen ved 3 måneders alderen. Dette periode er kendt for at være meget udfordrende og frustrerende for både baby og forældre.
De typiske kendetegn ved kolik hos spædbørn:
-
Hyppig og pludselig gråd: Kolikbørn græder ofte uden nogen åbenbar grund, og gråden kan være meget højlydt og svær at trøste.
-
Tidsbegrænset: Kolik begynder normalt omkring den tredje uge af livet og varer normalt indtil omkring det tredje eller fjerde måned. Derefter forsvinder symptomerne normalt gradvist.
-
Uregelmæssighed: Grådsepisoderne er ofte uforudsigelige og kan forekomme på ethvert tidspunkt af dagen eller natten. Men ses typisk hyppigere sidst på dagen.
-
Mangel på trøst: Kolikbørn er ofte svære at trøste, uanset hvad forældrene prøver.
Det er vigtigt at bemærke, at kolik er en diagnose ved udelukkelse, hvilket betyder, at læger normalt vil udelukke andre mulige årsager til babyens ubehag, såsom sult, bleskift, kolde eller varme temperaturer, sygdomme eller allergier, før de diagnosticerer kolik.
Der er ingen specifik medicin eller behandling for kolik, men der er flere metoder, som forældre kan prøve for at lindre symptomerne, såsom at skabe en rolig og tryg atmosfære, bruge gylpeposer, amning eller flaske, og forsøge forskellige trøsteteknikker.
- Langvarig og hyppige skrigeture
- Uforklarelig gråd
- Græder mere end 3 timer i 3 døgn i 3 uger
- Svært ved at blive lagt for sig selv
- Søger brystet mere end andre børn
Uforklarelig gråd er et tegn på at noget er galt eller generer barnet. Gråd er barnets måde at kommunikerer på og derfor skal dette tages alvorligt, det er derfor vigtig at finde årsagen.
I mange tilfælde kan udfordringerne være fordøjelses problemer eller ømhed omkring kranie, nakke eller ryg.
Det er vigtig at finde den individuelle årsag til kolik gråden bliver mindre