LÆNDESMERTER

LÆNDESMERTER

Mand med lændesmerter, hvor han tager sig til ryggen med begge hænder.

Ondt i lænden, så er der hjælp at hente

De fleste har oplevet lændesmerter der kan være generende og begrænse dig i dagligdagen.

Heldigvis går langt de fleste tilfælde af rygbesvær over af sig selv, men nogen oplever længerevarende smerter eller tilbagevendende problemer og har behov for hjælp til at komme godt videre.

Hvis du gerne vil gøre noget ved smerter eller begrænsninger i lænden så er der hjælp at hente book en tid og få hjælp til færre smerter og mere funktion.

Lændesmerter kan give store gener alt fra besvær med at komme ud af sengen, ikke kunne få sko og strømper på eller kunne sidde i længere tid ad gangen. Heldigvis er langt de fleste lændesmerter sjældent alvorlige sygdomme men kan have en stor betydning for vores daglige funktion. 

Rygsmerter kan komme i alle aldre men opstår hyppigst i 35-55 års alderen, og er rimelig ligelig fordelt mellem mænd og kvinder. 80-90% af rygsmerter er uspecifikke rygsmerter som ikke kan ses på røntgen eller scanninger, dette gør at det er svært at finde en forklaring, hvorfor man oplever smerter og ubehag. 

5-10% af smerterne kan være iskias smerter og under 1 % er alvorlig sygdom. 

Det er vigtig med en grundig undersøgelse for at tilrettelægge den optimale behandlingsplan for det videre forløb.

Ikke alle rygproblemer er ens

Lændesmerter kan variere fra lette til meget stærke smerter. Nogle opstår pludseligt, men andre oplever, at smerterne opstår gradvist over en periode eller i tilbagevendende perioder. Heldigvis er prognoserne for bedring af lændesmerter gode i langt de fleste tilfælde. Behandlingen er typisk, at du skal bevæge dig og komme i gang – også selvom det gør ondt – i kombination med manuelle behandlinger og evt. smertestillende medicin.

Signaler du skal være opmærksom på

Det er vigtig at du reagerer hvis du oplever føleforstyrrelser ned i benene, har problemer med din vandladning/afføring eller har problemer med at styre dine ben, bør du hurtigst muligt kontakte din læge eller skadestuen.

Ondt lænden eller ondt i ryggen, det kan være svært at lokaliser, hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at ringe eller skrive.

Årsag til ondt i lænden

Symptomer på ondt i lænden

Ikke alle ryg problemer er ens og behandlingen skal tilrettelægges den enkelte

Doctor explaining anatomical spine to patient